Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen zijn uit de eitjes. De rupsen hebben nog geen brandharen als ze uit hun eitjes komen. Die krijgen ze pas later. Dat is ongeveer in de tweede helft van mei. De overlast van de brandharen van de rups loopt meestal door tot en met augustus.
 
Gezondheidsklachten 
Contact met de brandharen van rups kan binnen een paar uur klachten geven, zoals: 
hevige jeuk
bultjes, blaasjes, rode plekken op de huid 
rode, dikke of ontstoken ogen 
irritatie en ontsteking van de luchtwegen
klachten die lijken op een verkoudheid
 
Voorkom klachten
Het beste is om niet in contact te komen met de haren van de rups. Dat is best lastig. Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups is voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Zet een (zonne)bril op. En ga niet op de grond zitten. 
 
Toch klachten? 
Heeft u klachten, zorg dan dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct met plakband te strippen. Spoel daarna de huid en de ogen met lauw water. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om de kleding grondig te wassen op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Probeer bij jeuk niet te krabben. Een zalf met menthol, aloë vera of calendula kunnen verlichting geven.  Zijn de klachten ernstiger, overleg dan met de huisarts. 
 
Meer informatie
Heeft u vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups? Kijk op de website van uw gemeente.
Lees meer over de eikenprocessierups op https://processierups.nu/
Of neem contact met beheerscentrum. 

Overig nieuws

BBQ verbod

22-07-2020 Lees meer

Eikenprocessierups

29-04-2020 Lees meer

Hondenbeleid

31-03-2020 Lees meer

Terug naar overzicht